Bij MADELEINE wordt niets aan het toeval overgelaten, want achter elk mode-item zit een verhaal en dat geldt in het bijzonder voor verfijnde breimaterialen en -soorten. Door de combinatie van breisoort en -materiaal onstaan bijzonder fashion it-pieces! Leest u maar:
Bij intarsia gaat het om een bijzondere breisoort, waarbij maar één draad per kleur en per vlak wordt gebruikt. Zo onstaan prachtige, gekleurde patronen, echte eyecatchers, die klassieke breimode een modieuze upgrade geven. Deze decoratieve breisoort is een stuk dunner dan jacquard.
Een soortgelijke eersteklas breisoort is jacquard. Hierbij onstaan kleine, filigraanfijne dessins respectievelijk bonte vlakken. Hierbij zien buiten- en binnenkant er zeer verschillend uit – de binnenkant is veel complexer.
Milano wordt met name bij jurken en blazers gebruikt omdat deze breisoort voor vormvastheid zorgt.
Grove breisels, dikke kabels en -breipatronen zien we tijdens alle seizoenen anders terug afhankelijk van de trends.
Riptricot ontstaat door de afwisseling tussen rechts en averechtse streken. Ripbreimode is ook iets wat alle seizoenen terugkomt: in smalle, vrouwelijke lijn en elastisch.
Bij breimode met een fijne stuctuur gaat het om zacht op de huid aanvoelende, met veel aandacht in model gebreide mode-items die het vrouwelijke silhouet vakkundig omlijsten.
Door een innovatieve breitechniek krijgen gebreide mode-items met ajour een prachtig gaatjespatroon. Deze expressieve breisoort laat het kledingstuk dat eronder gedragen wordt een klein beetje zien en geeft elke look karakter. Ajour staat voor een filigraanfijn breipatroon.
De grondstof van viscose is een natuurproduct dat uit plantaardige cellulose wordt gewonnen en daarna door een chemisch proces wordt veredeld. Viscose is een vezel met buitengewoon veel absorptievermogen die daardoor tijdens het wassen extreem zwaar wordt. Liggend laten drogen is dus bij gebreide items van viscose of viscosemengweefsels van het hoogste belang. In tegenstelling tot wol of mengweefsels met wol kan viscose gewoon in de wasmachine gecentrifugeerd worden.
Kasjmier is een bijzonder exclusieve, zeer fijne wolsoort die door het uitkammen van de fijnste haren van levende kasjmiergeiten gewonnen wordt. Van dit luxe materiaal verkrijgt men van één dier hooguit 100 gram wol per jaar – dat verklaart de hoge prijs van een kledingstuk van kasjmier.
Van kasjmier worden zeer lichte, zachte kledingstukken gemaakt die echt tot de luxe klasse behoren en vrij teer zijn. Daar moet rekeing mee gehouden worden bij gebruik en onderhoud. Let altijd goed op de onderhoudsvoorschriften bij deze kledingstukken. Over het algemeen kunnen kasjmier items in de wasmachine op wolwasmiddel gewassen worden. Pilling is in het begin kenmerkend voor kasjmier.
Mohairwol wordt van de mohairgeit gewonnen, een langharig ras dat in het Midden-Oosten wordt gefokt. Eén dier levert per jaar zes kilogram haar, dat tot pluizige mahairwol wordt verwerkt. Net zoals bij angora is bij mohair pluizen in het begin onvermijdelijk. Kid-mohair, een bijzonder fijn garen, komt van jonge dieren en is daarom nog waardevoller.
Net zoals bij angora kan pluizige mohairwol in een plastic zak er licht “vermoeid” uit gaan zien. Leg uw mohairwollen kledingstukken op een luchtige plek – in ieder geval niet in de zon – dan komen de vezels snel weer “tot leven”.
Angorawol verwent met streelzachte luxe. De extreem donzige look maak een gebreid kledingstuk van angora uniek. Dit zeer fijne garen bevat bijzonder veel lucht tussen de vezels en beschikt daardoor over het vermogen veel warmte vast te houden. Angora wordt voornamelijk met schapenwol of synthetische vezels samen gesponnen omdat pure angora weinig stabiliteit heeft.
Het voor angora typische pluizen vermindert na een paar keer wassen. Mocht uw kledingstuk van angora bij levering in een plastic zakje er wat “vermoeid” uitzien raden we u aan het kledingstuk lucht te gunnen en ca. 24 uur uitgevouwen te laten liggen – maar a.u.b. niet in de zon.
Katoen, de plantaardige vezel, is tegenwoordig het meest gebruikte materiaal bij de productie van kleding. Van nature is katoen glad en mat maar het kan door verschillende veredelingsprocessen gekleurd en glanzend gemaakt worden. Katoen is bijzonder slijtvast maar ook zeer huidvriendelijk.
Volgens de algemene textielwetgeving wordt met wol altijd schapenwol bedoeld. Wol voelt zeer aangenaam aan op de huid. Wol kan gerecyceld worden wat het milieu ten goede komt. Scheerwol mag alleen wol heten als de vezels nog niet eerder in een ander product verwerkt zijn geweest.
Gemetalliseerde garens, vroeger lurex genoemd, staan voor een metallic glanzend garen. Dit garen wordt meegeweven waardoor het mode-item licht gaat glanzen. Het wordt met name gebruikt om een bepaald effect aan kledingstukken te geven.
Lintjesgaren vertoont een bepaalde dikte en sterkte en wordt voornamelijk gemaakt van synthetische garens of mengweefsels. Lintjesgaren wordt in het bijzonder graag gebruikt voor grove breimode.